Working in Retail as a Casual in Australia

Hey guys,

Merry Christmas and happy new year! 2017 has finally passed and I can’t be more than excited to welcome 2018! ^_^ By the time I’m writing this post, I still have a mixed feeling towards 2017. I feel like last year was such the toughest period of my life so far. I went through a lot of difficult, yet invaluable experiences throughout my working holiday journey in Australia. Even though it was difficult, I was blessed that I finally secured my so-called temporary career in retail. I absolutely love what I’m doing since I’m always surrounded by makeups, perfumes and now clothing plus handbags ❀

Kalau kalian pernah baca postingan saya sebelumnya, mungkin kalian ingat kalau saya mulai masuk ke dunia retail lewat agency yg provide brand ambassadors (atau biasa kita sebut SPG/SPB) ke David Jones, Myer, Sephora, Priceline bahkan Woolworths dan Coles di seluruh Australia. Kalau belum baca, coba dibaca dan di-like dulu donk postingan saya sebelumnya πŸ˜€ . Setelah saya join di agency ini selama 6 bulan, akhirnya di pertengahan Desember kemarin saya harus lepas dari agency ini 😦 Nama agency nya adalah Marc Edward Agency (MEA). Untuk info lebih lanjut silakan Google atau search di Seek/Indeed. Mereka sering recruit new hire utk brand ambassadors utk promote new product launch di dept stores di seluruh Australia (sesuai lokasi preference kita).

Setelah punya cukup pengalaman di David Jones (DJ) & Myer, bisa dibilang perjalan saya mencari pekerjaan berikutnya di retail termasuk lancar. Karena saya sudah memperhitungkan kalau saya harus lepas dari MEA di mid-December sedangkan visa saya baru akan selesai di akhir Januari, di bulan September saya mulai aktif mencari Christmas Casual job di retail, mulai dari beauty sampai ke fashion. Sampai pada akhirnya, saya cukup beruntung bisa dapat 2 Christmas Casual jobs di Hugo Boss dan Coach.

Screenshot_20171109-150432

Banyak orang mengira, kerja di retail gajinya super tinggi dsb. Sigh! 😦 So, in order to manage your expectations on working in retail, here I’d like to share with you that there are also some pros and cons or loves and hates of working in retail AS a CASUAL.

Loves ❀ :

  1. Pastinya hourly rate! Antara rate weekdays, sabtu dan minggu angkanya beda. Apalagi public holiday! Tapi jangan lupa dipotong pajak yah πŸ˜› (disclaimer: tidak menjawab pertanyaan berapa gaji di retail perjamnya kak? Tanya aja sama temen kamu atau om Google πŸ˜€ )
  2. Karena kita CUMA casual, biasanya sales target nggak akan terlalu strict dipush ke kita. Karena mereka jg mostly cuma expect kita utk tau product knowledge secara general aja, tapi yang penting adalah kita harus bisa serve customer dengan ramah dan professional.
  3. Staff discount! Biasanya retail memberlakukan discount khusus karyawan utk produk2 di tokonya. Policy staff discount bisa beda2 tergantung retail itu sendiri. Tapi gak usah berpikir utk menyalah gunakan staff discount kalian utk keuntungan pribadi yah, karena selain kemungkinan besar akan ketahuan, kalian jg bisa mencoreng nama bangsa dan negara Endonesah!
  4. Karena saya emang CINTAAAA sama kosmetik, parfum, baju dan aksesoris, pastinya kalau lagi sepi saya suka colekin warna2 makeup atau skin care di tangan saya, semprotin parfum yg wangi2 di baju, atau megang2 dan icip2in tas kulit di toko ❀
  5. Friendly coworkers. Sekitar 95% staff di DJ & Myer tempat saya kerja termasuk friendly & helpful, terutama di toko2 yg letaknya di pelosok2 Sydney. The only thing you need to remember is to politely introduce yourself on your first day, they will gladly help you as much as they can.
  6. You get to speak a few languages. Well, at least for me, that’s what I love about working in retail here. I get coworkers and of course customers from different backgrounds, so I get to speak in any language I can speak (mostly English and Mandarin Chinese).
  7. You learn how to actually communicate with customers: listen to what they want/need and like first before you recommend and persuade/convince customers to buy a product.
  8. Dan yang seperti yg mungkin sudah kalian duga, kerjanya ga sesibuk dan seberat hospitality πŸ˜€

But of course, there are some challenges that come along with those perks I mentioned above. Here’s some downsides or the things I dislike about it:

  1. If your job contract writes: CASUAL, that means they don’t guarantee how many hours you work in a week. For one shift, they only have to give you at least 3 hour work. Some weeks when it’s too quiet, they might not give you any shift, AT ALL! Karena alasan inilah makanya saya ambil 2 Christmas Casual positions di 2 brand yg berbeda. This can be a little tricky especially during busy period like Christmas, but with a good time management, you should be able to sort it out. Or you can also keep another part-time job in cafe, just in case!
  2. I don’t actually hate this part at all, but working as a brand ambassador from an agency means you get to work for multi brands. For some people who don’t have passion in beauty, this can be a bit challenging. Misalkan hari ini kita dapat shift di brand A kosmetik, besok kemungkinan kita dapat shift utk brand B fragrance. For the sake of professionalism, seringkali kita harus belajar tentang brand dan product knowledge secara otodidak dari internet. Karena nggak lucu aja kalau customernya nanya bedanya moisturiser sama serum terus kitanya gelagapan saking nggak paham fungsi produknya.
  3. Selain itu, kalau kita join dengan agency seperti MEA, kita harus siap dialokasikan utk kerja di seantero Sydney. Saya tinggal di Chatswood dan so far saya udah pernah traveling sampai ke Liverpool, Bankstown dan Miranda. It’s not something to hate, but sometimes it can be a bit tiring if you have to travel for more than an hour (for a single trip) just to work for 5 hour shift.
  4. Sebagai casual, biasanya kita dapat shift lebih pendek daripada permanent staff (mostly during 11AM to 4PM). Dan kita bakal jarang dapat shift hari Minggu, jadi jangan over excited dulu sama Sunday rate :p
  5. Β Of course, you don’t get free meals and coffee 😦

Screenshot_20171228-004849

I realise that my point of view in this job can be a little subjective, that’s just because I’m happy doing this kind of job. I’m pretty confident in my ability in selling and also I love beauty and fashion. I feel like I’ve learned a few things in higher end fashion brands and also some basic things about fabrics and of course market and retail conditions in Australia. I would also say that this is NOT the best job for people who want to focus their working holiday objective in earning and saving as much money as possible, since working in retail requires you to always maintain your appearance and you usually get to spend some every now and then.

I hope you guys find this post helpful and last but not least, wish you an amazing 2018! πŸ™‚

Cheers,

Ariesa

 

Advertisements